مطالب روزايران وجهان
مطلب خونه

هر ماه کاربر برتر مطلب خونه در اين جعبه معرفي مي شود

نام کاربر : Â Ħ ♏️ Â Ð
وبسایت کاربر : Â Ħ ♏️ Â Ð
سمت کاربری : مديرکل سايت

اگر اين نخستين بازديد شماست نام نويسي کنيد ، چرا نام نويسي ؟

استفاده از فايل هاي پيوست به صورت نامحدود
بحث و گفتگو در رابطه با موضوعات انجمن
دسترسي به بخش هاي ويژه مخصوص کاربران سايت
شرکت در نظر سنجي کاربر برتر ماه با جوايز ويژه


تغذیه آبزیان پرورشی
زمان کنونی: 12-5-1396، 04:11 عصر
کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان
نویسنده: *persian gulf
آخرین ارسال: *persian gulf
پاسخ 1
بازدید 98

امتیاز موضوع:
  • 0 رای - 0 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تغذیه آبزیان پرورشی
#1
[font]با به کار گیری صحیح علم تغذیه در پرورش آبزیان می توان این حرفه را اقتصادی تر نمود ، زیرا تغذیه بیش از 50 درصد ، هزینه های جاری به خود اختصاص می دهد . بنا بر این هرچه یک پرورش دهنده بتواند هزینه تولید غذا را کاهش دهد ، به همان نسبت از سود بیشتری برخوردار خواهد شده آنچه مسم است . تغذیه آبزیان پرورشی با آبزیانی که در طبیعت زندگی می کنند متفاوت می باشد در تغذیه آبزیان پرورشی ، سعی بر آن است که غذای مصرفی ضمن تامین همه نیازهای آبزیان ورشد بهتر و بیشتر آنان کاملا اقتصادی و معقول بوده و حد اقل هزینه را داشته باشد .البته علم تغذیه تنها تنها به تولید غذا خلاصه نمی شود . بلکه روش صحیح تغذیه آبزیان مهمتر از تولید غذا است . لازمه تغذیه درست و مناسب ، داشتن اطلاعات کافی از نیازهای غذایی آبزیان و روش تغذیه آنها است . [/font]
[font][b]عوامل تاثیر گذار روی تغذیه : [/b][/font]
[font]1- نوع ماهی . [/font]
[font]2- جثه و سن ماهی . [/font]
[font]3- نور بینی : تاریکی باعث کاهش احتیاجات می گردد . [/font]
[font]4- درجه حرارت . [/font]
[font]5- ترکیب جیره غذایی . [/font]
[font][b]انواع غذاها :[/b][/font]
[font]1- غذاهای تر :این نوع غذاها از موادی که دارای رطوبت زیاد هستند تشکیل شده اند و حدود 45 تا 75 در صد رطوبت دارند مانند ماهی کلیکای تازه که به صورت کامل یا چرخ کرده به ماهیان خورانده میشود,این گروه از غذاها علاوه بر اینکه ضریب تبدیل غذایی بالایی دارند موجب آلودگی آب میشوند.[/font]
[font]2-غذاهای مرطوب:این نوع غذاها از ترکیب غذای تر با اقلام خشک(آرد ماهی یا آرد غلات)تهیه میشود که بین 25 تا 45 درصد رطوبت دارد.[/font]
[font]3-غذاهای خشک:این نوع غذاها به صورت به صورت مخلوط ساده اقلام خشک که اگر این مخلوط را به شکل متراکم و دانه بنبدی شده سخت یا نرم درآورده آنرا پلت گویند.پلت ها بین 13تا17 درصد رطوبت دارند و بدلیل ضریب تبدیل غذایی پایین برای رشد ماهیان بسیار مناسب هستند.پلت ها که توسط سازند خوراک ماهی تهیه میشوند امروزه به دلیل تهیه آسان و مصرف راحت آن مورد استفاده بیشتر پرورش دهندگان ماهی قرار می گیرند.این نوع غذاها در اندازه های مختلف برای سنین مختلف ماهی تهیه و در کیسه های پلاستیکی 25 کیلوگرمی به بازار مصرف عرضه می شوند.[/font]
[font] جز تشکیل دهنده اصلی و موثر در همه غذاهای تجاری قزل الا پروتیئن حیوانی خشک می باشد و غذایی بهتر است که دارای پروتیئن حیوانی بیشتر با کیفیت بیشتر باشد.[/font]
[font]انواع غذای ماهیان بر اساس سن رشد:[/font]
[font]1-پلت ها یی برای بچه ماهیان نورس.[/font]
[font]2-پلت هایی ویژه ماهیان در حال رشد.[/font]
[font]3-پلت هایی ویژه مرحله پایانی دوره رشد.                                                                                                                                                                                        [/font]
[font][b]نحوه بر آورد مقدار غذای روزانه ماهیان قزل الا:[/b][/font]
[font]مقدار غذای ماهیان نباید در طول دوره پرورشی تا مرحله عرضه به بازار مصرف ثابت بماند بلکه این میزان مطابق با اندازه و سن ماهی تعیین و تعدیل می گردد . غذا دهی کم کاهش تولید را بدنبال داشته و تغذیه بیش از حد مورد نیازضمن آلوده نمودن آب ،موجب هدر رفتن مقادیر زیادی غذا شده و ضررهای اقتصادی و تلفات ماهیان را بدنبال دارد . درصد غذا دهی نسبت به توده زنده موجود در استخر با رشد ماهیان کاهش می یابد . در روش بر آورد غذایی روزانه به کمک جدول وابستگی دما ، ابتدا ، بیومس موجود در استخر از طریق نمونه گیری بدست می اید و پس از کسر تلفات در جدول وابستگی دما در صد مورد نیاز غذا مشخص می گردد .[/font]
[font][b]دفعات غذا دهی :[/b][/font]
[font]بهترین نتایج در پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان زمانی بدست می آید که غذا به مقدارکم ودردفعات زیاد به این ماهی خورانده شود . با جود دستگاههای غذاده خودکار که به اشکال و کارایی مختلف در بازار هستند ، غذادهی دستی نتایج بهتری به دنبال دارد . زیرا در هنگام تغذیه ، امکان بررسی وضعیت اشتها و سلامت ماهیان وجود دارد و باعث کاهش رقابت می گردد[/font]
[font] [/font]
[font]رشد ماهيها : رشد ماهيان و عواملي كه روند رشد تحت تأثير آنهاست براي پرورش دهنده ماهي ، در درجه اول اهميت قرار دارند ، زيرا حداكثر رشد ماهي در حداقل مدت زمان با حداقل مقدار غذا ، هدف اصلي اوست .

ماهي جانوري خونسرد است و جهت حفظ درجه حرارت بدن خود ، مجبور به صرف انرژي نيست ، بدين لحاظ ، يك ماهي نسبت به يك جانور خونگرم ، از لحاظ تبديل مواد غذايي به پروتئين بدن ، از كارآيي و استعداد بيشتري برخوردار است .

تغذيه ماهيان

انرژي مورد نياز ماهي از غذا تأمين ميشود ، بهر حال اين انرژي در اصل از خورشيد توليد ميشود . انرژي خورشيد به وسيله گياهاني كه براي ساختن كربوئيدراتها، انرژي مصرف مينمايند، به غذا تبديل ميگردد. جانوران اين گياهان را خورده و انرژي ذخيره شده را جهت انجام فعاليتهاي خود مورد استفاده قرار ميدهند ، بنابراين گياهان بعنوان توليدكنندگان اوليه مواد غذايي شناخته شدهاند ، كه اين مواد به صور ديگر تبديل ميگردد و سپس در اختيار ماهيان قرار ميگيرد. در زير بطور فشرده نيازهاي غذايي ماهيان مورد اشاره قرار ميگيرد.

تركيبات معدني

ماهـيان از مـواد مـعدني بيشماري استفاده مينمايند كه عناصر ذيل ضرورت بيشتري براي آنان دارد كه عبارتند از : كلسيم ، فسفر ، سديم ، موليبدن ، كلر، منيزيم، آهن، سلينيوم، يد، منگنز، مس، كبالت و روي كه عوامل ياد شده از طريق محصولات جنبي كشتارگاهها همچون پودر ماهي در اختيار ماهيان قرار ميگيرد.

تركيبات آلي كه خود شامل مواد زير هستند:

پروتئينها

پروتئينها تركيبات آلي پيچيدهاي هستند كه از واحدهاي اسيد آمينه ساخته شدهاند و از طريق اسيدهاي ديواره روده به داخل خون جذب و يا جهت توليد انرژي ميسوزند. منابع گياهي و غالباً حيواني در تأمين پروتئين مصرفي ، در جيره غذايي مصرفي ، تغذيه مصنوعي پرورش دهندگان گنجانده ميشود.

چربيها

اين مواد از واحدهاي اصلي به نام اسيدهاي چرب تشكيل ميشوند . اطلاعات در مورد جزئيات نياز ماهي به چربي در دست نيست، لذا در غذاهاي ويژه مصنوعي اهميتشان در درجه دوم قرار دارد.

ئيدراتهاي كربن

اين مواد شامل گروه وسيعي از مواد شامل قندها، نشاستهها و سلولز هستند، سادهترين ئيدراتهاي كربن، قندها و پيچيدهترين آنها پليساكاريدها است . اين مواد غالباً در تغذيه مصنوعي ماهياني به كار ميرود كه از طريق آنزيم آميلاز، قادر به بهرهوري از محصولات گياهي هستند.



ويتامينها : براي سلامت ماهي ضروري و شامل دو دستهان

محلول در آب كه شامل موارد زير هستند:

الف) تيامين كه در غلات و حبوبات و سبزيجات و خميرترش (Yeast) و بافت حيواني يافت مي­شود و كمبود آن باعث كمي رشد و تشنجها است.

ب) پيريدوكسين، كه در خمير ترش، غلات وحبوبات موجود است و كمبود آن كم خوني ماهي را به دنبال دارد.

ج) اسيد اسكوربيك كه در سبزيجات و بافت حيواني موجود و كمبود آن باعث خونريزي بافتها مي­شود.

محلـول در چربي كه خود شامـل ويتامينهاي A-D- KوE ميباشد

الف) ويتامين A در روغن ماهي موجود و از طريق گنجاندن پودر ماهي در جيره غذايي تأمين مي­شود.

ب) ويتامينD از طريـق تأثير نور ماوراء بنفـش در پوست ماهي ساخته ميشود و كمبود آن اختلال در فرآيند استخوانسازي را باعث ميشود.

ج) ويتامين E و K در بافت گياهي و سبزيجات موجود و كمبود آنان باعث كم خوني و اختلال در انعقاد خون ميگردد
[/font]
[font]مواد غذايي و فوايد آنها
پروتئينها و مواد انرژي زا: پروتئينها از جمله مواد اصلي و ضروري براي رشد ماهيها هستند و بطور كلي قسمت بيشتر وزن آنها را تشكيل ميدهند اما در تهيه برنامه رژيم غذايي مناسب براي بيشتر ماهيها لزومي ندارد كه پروتئينها را در درجه اول اهميت قرار دهيم.
از طرف ديگر پروتئينها خود داراي تركيباتي چون آمينو اسيدها هستند كه در بدن ماهي از آنها براي ساختن آنزيمها و بافتهاي جديد استفاده ميشود. با اين وجود درجه نياز ماهي به پروتئينها و طبعا اهميت آنها در طي رشد و تكامل ساختار بدن ماهيها با توجه به منبع و شكل آماده سازي غذا متفاوت است. طبق تحقيقات به عمل آمده اكنون ميدانيم كه ماهيهاي ديگر و بطور كلي غذاهاي دريايي بهترين نوع غذا براي ماهيهاي آكواريمي هستند چراكه آمينو اسيدهاي موجود در آنها براحتي هضم و جذب ميشوند. به ياد داشته باشيد كه غذاهايي كه در درجه حرارت بالا تهيه شده اند خواص غذايي خود را از دست داده اند زيرا در آمينو اسيدها بر اثر گرماي زياد با مواد ديگر تركيب ميشوند و ديگر براحتي قابل جذب نخواهند بود.
ساختار بيولوژيكي ماهيها كارايي بسيار بالايي در تبديل غذا به بافتها دارد بهمين خاطر است كه ماهيها نسبت به ديگر حيوانات براي رشد به غذاي كمتري نياز دارند. بنابراين زياد غذا دادن به ماهي نتنها به هدر دادن منابع مالي و زماني است بلكه باعث آلودگي و كاهش كيفيت آب آكواريمها نيز خواهد شد. اين مسئله و استفاده بيرويه از مواد و داروهاي شيميايي بويژه بر اي كساني كه از ماهيهاي نواحي گرمسير استوايي نگهداري ميكنند حائض اهميت است.
پروتئين براي نوزاد ماهيها?????
نوزاد از تخم در آمده ماهي بسرعت رشد ميكند و به همان نسبت نياز به وعده هاي غذايي سرشار از پروتئينها و مواد معدني دارد. در زيستگاه وحشي آنها در طبيعت پروتئينها بطور خالص تقريبا 50 درصد وعده هاي غذايي آنها را تشكيل ميدهد. پس ما بايد سعي كنيم تا در زيستگاه مصنوعي آنها - يعني آكواريمها -? نيز اين مواد را در غذاي آنها بگنجانيم. هرچقدر كه ماهي از نظر سني و حجمي بزرگتر ميشود نياز آن به پروتئين كمتر ميشود بطوري كه 35 تا 40 درصد پروتين (در هر وعده)? براي ماهيهاي جوان بالغ كافي است.

چربيها و اسيدهاي چرب
وظيفه اصلي چربيها توليد انرژي براي فعاليتهاي عضلاني است تا پروتئينها صرف رشد بدني ماهي شوند گرچه كربوهيدراتها نيز ميتوانند به جاي چربيها عمل كنند. اگر رژيم غذايي مناسب براي ماهي تهيه شود بطوري كه انرژي لازم به آن برسد بدون چاق شدن ، ماهي رشد كامل خود را هم خواهد كرد. بخصوص كه ماهيهاي آكواريمي استعداد بيشتري براي چاق شدن دارند زيرا براي بدست آوردن غذا انرژي زيادي صرف نميكنند.

رنگدانه هاي كاروتنويد
رنگدانه هاي كارتنويد كه در چربي حل ميشوند (كاروتين و زانتوفيليس) باعث رنگ بخشيدن به پوست ، گوشت و تخمهاي بسياري از ماهيها هستند. من مقاله اي خواندم كه حاكي از اهميت ويژه غذايي اين رنگدانه ها نيز بود.
حتي يكي از عوامل كه در بقاي تخمهاي لقاء يافته و خارج شدن لارو از آنها تاثير دارد تمركز همين ذرات در نطفه تخم و رژيم غذايي ماهي ماده قبل از تخم ريزي است. همچنين ذرات كاروتنويد بنوعي وظيفه محافظت از غشاء بسيار نازك و ديگر قسمتهاي حساس تخمها را دارند. فراموش نكنيد كه در صورت وجود رنگدانه هاي كاروتنويد در غذاي ماهي بايد مقدار ويتامين E و آنتي اكسيدان ها را نيز افزايش داد.
?نكته اساسي ديگري در ضمينه غذاي ماهي بايد به آن توجه كرد اينست كه مقدار نامناسب برخي از مواد معدني و آمينو اسيدها و ويتامينها در برنامه غذايي ماهي ميتواند منجر به بروز آب مرواريد و در نهايت كوري ماهي شود كه مشكل بسياري از علاقه مندان به نگهداري ديسكاس است. آنها معمولا شكايت ميكنند كه حاله سفيد ابر مانندي بر روي چشم ماهي ظاهر شده و غالبا آنرا اشتباها نوعي انگل تصور ميكنند و سعي ميكنند كه آنرا با داروها و آنتي بيوتيكهاي مختلف درمان كنند. در صورتي كه حاله سفيد همان آب مرواريد است كه بر اثر سوء تغذيه ايجاد شده.
در آخر بايد بگويم نمونه يك برنامه غذايي متنوع و مقوي كه كليه مواد مورد نياز ماهي را به آن ميرساند ميتواند شامل مواد زير باشد:[/font]
[font]ميگوي آب شور ، گوشت تازه ماهي بصورت ريز ريز شده ، جلبكهاي دريايي ، گوشت قلب گاو كه چربيها و رگها و اضافات آن كاملا جدا شده باشند. همچنين اضافه كردن سبزيجات به غذاي آماده سودمند خواهد بود.[/font]
پاسخ }
سپاس شده توسط


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نا مفهوم از گرافیک است.چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله صنعت در ستون و سطر آنچنان که لازم است و برای شرایط چاپ فعلی تکنولوژی مورد نیاز
و کاربردهای متنوع و با استفاده از طراحان با هدف بهبودابزار های کاربردی می باشد